Η φωτοδυναμική θεραπεία (PDT) είναι μια θεραπεία με “κρύο” λέιζερ που εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ασθενών με υγρή εκφύλιση ωχράς κηλίδας (AMD), αν και πλέον λιγότερο συχνά, τώρα που διατίθενται χρήσιμα φάρμακα. Μπορεί να δοκιμαστεί σε συνδυασμό με το Lucentis ή άλλα αντι-αγγειογόνα φάρμακα, καθώς μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητα.
Στην PDT, ένα φάρμακο (Visudyne) που αντιδρά στο φως εγχέεται στον βραχίονα του ασθενούς. Μόλις μετακινηθεί μέχρι το μάτι συγκεντρώνεται σε αυτά τα νεκρά αγγεία του αμφιβληστροειδούς που έχουν υποστεί βλάβη. Χρησιμοποιείται λέιζερ με χαμηλή ισχύ (ένα ψυχρό λέιζερ). Όταν εκτεθεί στο λέιζερ, ο Viudyne σφραγίζει τα διαρρέοντα δοχεία. Δεδομένου ότι δεν μένει στα υγιή κύτταρα του αμφιβληστροειδούς, δεν αντιδρούν στο λέιζερ και δεν κατεστρέφονται. Ωστόσο, δεδομένου ότι το φωτοαντιδραστικό υλικό παραμένει στο σώμα για αρκετές ημέρες, οι ασθενείς πρέπει να παραμείνουν μακριά από τον ήλιο και να καλύπτουν προσεκτικά το ταξίδι τους από τον οφθαλμίατρο ή θα υποστούν σοβαρό ηλιακό έγκαυμα.
Διαφορετικά, έχουν αναφερθεί λίγες παρενέργειες ή επιπλοκές και η θεραπεία μπορεί να είναι επιτυχής για επιλεγμένους ασθενείς.
Με τη σφράγιση της διαρροής αιμοφόρων αγγείων, η φωτοδυναμική θεραπεία επιβραδύνει:
Η φωτοδυναμική θεραπεία διαρκεί περίπου 20 λεπτά και μπορεί να γίνει σε κλινική οφθαλμού.
Τι να περιμένετε μετά τη θεραπεία:
Το φάρμακο verteporfin που χρησιμοποιείται στην PDT κάνει το δέρμα και τα μάτια σας πιο ευαίσθητα στο φως. Μετά τη θεραπεία, αποφύγετε το άμεσο ηλιακό φως για 2 έως 5 ημέρες. Και όταν πρέπει να είστε σε εξωτερικούς χώρους, φορέστε σκούρα γυαλιά ηλίου για να προστατεύσετε τα μάτια σας. Ο γιατρός σας θα σας ζητήσει να επιστρέψετε για εξετάσεις παρακολούθησης σε περίπου ένα μήνα.
Ο λόγος της θεραπείας :
Η φωτοδυναμική θεραπεία χρησιμοποιείται μόνο για τη θεραπεία της υγρής ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (AMD). Και η PDT μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για μια μειοψηφία περιπτώσεων Περιορίζοντας την ανάπτυξη μη φυσιολογικών αιμοφόρων αγγείων κάτω από την ωχρά κηλίδα, η φωτοδυναμική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εξέλιξης της υγρής AMD.
Δεν αποκαθιστά την όραση στα μάτια που έχουν ήδη υποστεί βλάβη. Μπορεί όμως να αποτρέψει περαιτέρω ζημιές στον αμφιβληστροειδή χιτώνα και περαιτέρω απώλεια όρασης. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η φωτοδυναμική θεραπεία μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική και λιγότερο καταστροφική από τη χειρουργική επέμβαση με λέιζερ. Και η θεραπεία με λέιζερ δεν εμποδίζει πάντα τη μελλοντική ανάπτυξη μη φυσιολογικών αιμοφόρων αγγείων. Η φωτοδυναμική θεραπεία μπορεί να είναι περισσότερο ικανή να στοχεύει τα αιμοφόρα αγγεία χωρίς να καταστρέφει τα νευρικά κύτταρα του αμφιβληστροειδούς και της ωχράς κηλίδας.